IAT, AIT, tekninen toimistoisännöitsijä ja muut isännöinnin koulutukset ja tittelit

Isännöintiala vilisee erilaisia lyhenteitä, kuten IAT, AIT ja ITS. Kirjainlyhenteet viittaavat isännöitsijän koulutuspätevyyteen. Mitä titteleistä voi päätellä, mikä niistä on ”paras” ja mitä väliä sillä on taloyhtiöllesi, onko isännöitsijäsi AIT vai tekninen toimistoisännöitsijä? Luettuasi tämän blogitekstin, tiedät mihin kiinnittää huomiota.

IAT, ITS ja AIT-nimikkeet

IAT, eli isännöitsijän ammattitutkinto, on opetushallituksen virallinen tutkinto, jolla on useita koulutuksen järjestäjiä.

AIT ja ITS puolestaan ovat Kiinteistöalan koulutuskeskuksen Kiinkon järjestämiä koulutuksia, jotka ovat saavuttaneet arvostetun aseman alalla. Näitä koulutuksia pidetään IAT koulutusta pidemmälle menevinä.

ITS on Isännöitsijän koulutus ja tutkinto. Koulutuksen kelpoisuusvaatimuksena on vähintään vuoden työskentely päätoimisena isännöitsijänä ja se, että nykyinen työ on isännöintiä.

AIT on Johtavan ammatti-isännöitsijän tutkinto ja se edellyttää kokemusta alalla ja pohjakoulutuksena on oltava korkeakoulututkinto tai ITS tutkinto, eli AIT on tutkinnoista ”korkein”.

Kokemuksen rooli isännöitsijän työssä

Koulutus antaa aina jotain koulutettavalle, jos koulutuksen taso on valittu oikein, eli peruskoululaiselle ei kouluteta algebraa vaan keskitytään plus- ja miinuslaskuihin ja taas kokeneemmille opetetaan jo interpolointia.

Isännöintialan tutkinnot antavat yleis- ja erityisosaamista isännöitsijöille heidän työssään kohtaamiin tilanteisiin. Mitä ”korkeammin” isännöitsijä on koulutettu, sitä enemmän hän oletettavasti osaa.

Isännöinti on alana haastava ja kokemus opettaa monissa asioissa parhaiten, koska osaamisala on oltava laaja. Isännöitsijän työtehtävät vaihtelevat kokousten pitämisestä, korjausprojektien kilpailuttamisen tekemiseen ja kimuranttien lakipohjaisten asioiden, kuten huoneiston hallintaan ottojen välillä. Tässä ympäristössä taito oppia ja tieto siitä, mitä osaat ja mihin tarvitset apua, on ensiarvoisen tärkeää. Nämä taidot yhdistettynä kokemukseen ja oikeaan koulutukseen ovat varmasti hyvä osaamispaketti isännöitsijälle.

Yhteenvetona sanoisin, että AIT tai IAT on merkki pätevyydestä, kun se yhdistyy kokemukseen ja haluun oppia ja kehittää itseään lisää.

Isännöintialan tehtävänimikkeet

Isännöitsijä on isännöitsijä riippumatta hänen käyttämästään tittelistä. Isännöitsijän vastuulla on

  • asiakasyhtiöiden hallinto
  • kiinteistön teknisen kunnon ylläpitoon liittyvät tehtävät
  • taloushallinto ja
  • asiakaspalvelu.

Mikä on sitten tekninen isännöitsijä? Tekninen isännöitsijä on alun perin isännöitsijää avustava tekninen asiantuntija, kuten insinööri, joka auttaa pääasiassa kiinteistön teknisen kunnon ylläpitoon liittyvissä tehtävissä. Tekninen isännöitsijä -tittelin perässä oleva isännöitsijä-sana johtaa harhaan, mikäli kyseinen henkilö ei oikeasti ole isännöitsijä ja vastaa myös hallinnosta ja taloushallinnosta jossain asiakasyhtiössä.

Itse hymyilen aina kun, kuulen termin tekninen isännöitsijä. Ajatus siitä, miten joku teknisesti pitää yhtiökokousta nousee mieleen. Eli todellisuudessa sillä onko tittelin edessä tekninen, mausteinen tai luova ei viime kädessä ole väliä, koska isännöitsijä on lopulta aina isännöitsijä.

Myös sellainen nimike kuin toimistoisännöitsijä nousee esiin alalla. Ymmärtääkseni nimike on tapa ilmaista, että tämä henkilö tekee kiinteistösihteerin työtä, eli on isännöitsijän yleensä toimistolla oleva avustava työntekijä, joka huolehtii mm. vuokrakannosta ja muista taloyhtiön arkipäiväisistä työtehtävistä.

Kiinteistösihteeri, kirjanpitäjä ja  toimistoisännöitsijä ovat siis isännöintitoimistoissa työskentelevien ihmisten työnimikkeitä, jotka ovat vakiintuneet alalle ja heidän tehtävänsä isännöintityön osien tekemisessä vaihtelevat isännöintitoimistoittain.

Sitten on vielä yritysten sisäinen slangi. Isompien isännöintiyrityksien sisäisessä slangissa kiinteistösihteeri muuttuu joskus muotoon ”kisi” ja kirjanpitäjä on ”kipi”.

Isännöintiliigalaisten osaaminen

Me Isännöintiliigalaiset olemme kouluttautuneita alallemme. Isännöintiosaamisen lisäksi meillä korostuu taloushallinnon osaaminen – olemmehan erikoistuneet palvelemaan isännöintiyrityksiä taloushallinnon asioissa.

Isännöitsijät ovat IAT ja AIT, eli löytyy sekä isännöinnin ammattitutkinto että johtavan ammatti-isännöitsijän tutkinto. Toinen meistä on myös henkilökohtaisesti auktorisoitu isännöitsijä, eli saavuttanut ISA-auktorisointijärjestön kiinteistövälittäjän LKV-pätevyyttä vastaavan pätevyyden, joka koulutuksen sijaan todistetaan erillisellä tentillä.

Taloushallinnon asiantuntijoistamme kaksi on KPT II pätevöityneitä, eli heillä on Kiinteistöalan koulutuskeskuksen kiinteistöalan kirjanpidon koulutuksen ja tutkinnon vaativampi osa suoritettuna.

Lisäksi löydät henkilöstöltämme KISI-lyhenteen, mikä tarkoittaa kiinteistösihteerin koulutusta, eli osaamista alan asiakaspalvelusta ja siihen liittyvistä tehtävistä.

Jotta lyhenteet eivät loppuisi siihen yksi meistä kouluttautuu PTT:ksi, eli on hankkimassa itselleen perintätoimen tutkintoa, eli osaamista kiinteistöalan saatavien perintään. Käy tutustumassa, kuka meistä omaa minkäkin koulutuksen.

×

 

Hei,

Ota meihin yhteyttä WhatsAppilla alla olevasta linkistä

×