IAT, AIT, tekninen toimistoisännöitsijä ja muut isännöinnin koulutukset ja tittelit

Isännöintiala siinä missä muutkin alat, vilisevät erilaisia lyhenteitä, kuten IAT, AIT ja ITS. Kirjainlyhenteet ovat tieto isännöitsijän koulutuspätevyydestä ja jotta asia ei olisi liian yksinkertainen monen isännöitsijätoimistossa työskentelevän titteli on erikoinen sanahirviö. Mitä titteleistä voi päätellä, mikä niistä on ”paras” ja mitä väliä onko isännöitsijäsi AIT vai tekninen toimistoisännöitsijä.

IAT on opetushallituksen virallinen tutkinto, jolla on useita koulutuksen järjestäjiä ja se on Isännöitsijän ammattitutkinto. AIT ja ITS ovat Kiinteistöalan koulutuskeskuksen Kiinkon järjestämiä koulutuksia, jotka ovat saavuttaneet arvostetun aseman alalla ja niitä pidetään IAT koulutusta pidemmälle menevinä koulutuksina. ITS on Isännöitsijän koulutus ja tutkinto. Koulutuksen kelpoisuusvaatimuksena on vähintään vuoden työskentely päätoimisena isännöitsijänä ja se, että nykyinen työ on isännöintiä. AIT on Johtavan ammatti-isännöitsijän tutkinto ja se edellyttää kokemusta alalla ja pohjakoulutuksena on oltava korkeakoulututkinto tai ITS tutkinto, eli AIT on tutkinnoista ”korkein”.

Koulutus antaa aina jotain koulutettavalle, jos koulutuksen taso on valittu oikein, eli peruskoululaiselle ei kouluteta algebraa vaan keskitytään plus- ja miinuslaskuihin ja taas kokeneemmille opetetaan jo interpolointia. Isännöintialan tutkinnot antavat yleis- ja erikoisosaamista isännöitsijöille heidän työssään kohtaamiin tilanteisiin ja mitä ”korkeammin” isännöitsijä on koulutettu sitä enemmän hän oletettavasti osaa. Isännöinti on alana kuitenkin haastava ja kokemus opettaa, koska osaamisala on oltava laaja. Työtehtävät vaihtelevat kokousten pitämisestä, korjausprojektien kilpailuttamisen tekemiseen ja kimuranttien lakipohjaisten asioiden, kuten huoneiston hallintaan ottojen välillä. Tässä ympäristössä taito oppia ja tieto siitä, mitä osaat ja mihin tarvitset apua, on ensiarvoisen tärkeää ja kun tämä yhdistetään kokemukseen ja oikeaan koulutukseen saadaan varmasti hyvä osaamispaketti isännöitsijälle. Eli AIT tai IAT on merkki pätevyydestä, jos se yhdistyy kokemukseen ja haluun oppia ja kehittää itseään lisää.

Isännöitsijä on isännöitsijä riippumatta hänen käyttämästään tittelistä, eli vastuulla on asiakasyhtiöiden hallinto, kiinteistön teknisen kunnon ylläpitoon liittyvät tehtävät ja taloushallinto ja totta kai asiakaspalvelu. No mikä on tekninen isännöitsijä? Tekninen isännöitsijä on alun perin isännöitsijää avustava tekninen asiantuntija, kuten insinööri, joka auttaa pääasiassa kiinteistön teknisen kunnon ylläpitoon liittyvissä tehtävissä. Tittelin perässä oleva isännöitsijä johtaa harhaan, mikäli tittelin pitäjä ei ole oikeasti ole isännöitsijä ja vastaa myös hallinnosta ja taloushallinnosta jossain asiakasyhtiössä. Itse hymyilen aina kun, kuulen termin tekninen isännöitsijä ja ajatus siitä, miten joku teknisesti pitää kokousta yhtiökokousta nousee mieleen. Eli todellisuudessa sillä on tittelin edessä tekninen, mausteinen tai luova ei viime kädessä ole väliä, koska isännöitsijä on isännöitsijä.

Toimistoisännöitsijä on mikä lienee, mutta luulisin, että titteli on oikeasti toinen tapa ilmaista, että ihminen tekee kiinteistösihteerin työtä, eli on isännöitsijän yleensä toimistolla oleva avustava työntekijä, joka huolehtii mm. vuokrakannosta ja muista taloyhtiön arkipäiväisistä työtehtävistä. Kiinteistösihteeri, kirjanpitäjä ja vaikka toimistoisännöitsijä ovat siis isännöintitoimistoissa työskentelevien ihmisten työnimikkeitä, jotka ovat vakiintuneet alalle ja heidän tehtävänsä isännöintityön osien tekemisessä vaihtelevat isännöintitoimistoittain.

Sitten on vielä yritysten sisäinen slangi. Isompien isännöintiyrityksien sisäisessä slangissa kiinteistösihteeri muuttuu joskus muotoon ”kisi” ja kirjanpitäjä on ”kipi”. Onni onnettomuudessa tuon slangin kannalta on se, että alalle ei ole vakiintunutta käyttää palveluneuvojan titteliä, koska tästä väännetyn tittelislangin tuotos saattaisi huvittaa asiakasta.