työikäinen mies istuu rennosti ikkunan ääressä ja on selvästi nähnyt tablettinsa näytöllä jotain mieluisaa

Isännöitsijän kymmenen käskyä taloudesta

Kymmenen käskyä ovat varmasti kaikille tuttuja. Niiden avulla on jo vuosisatoja opetettu eettistä ja moraalista käyttäytymistä, jolla meitä autetaan ja opetetaan elämään hyvä elämä. Lähtökohtaisesti kymmentä käskyä noudattamalla ei elämässään voi mennä ainakaan kovin paljoa ojasta allikkoon.

Voisiko isännöitsijälle antaa samanlaisen kivitauluihin kirjoitetun koodeksin taloudesta, tai vaikka muustakin ammatillisesta osa-alueesta? Pystyisikö tuollaisen ohjenuoran antamaan niin, että siitä ei tulisi täysi vitsi? Eli ei niin, että 4. käsky olisi ”Kunnioita kirjanpitäjääsi ja kiinteistösihteeriäsi” tai 6. käsky olisi ”Älä tee kiinteistövälitystä”. Isännöintiin on annettu eettiset ohjeet, eivätkä ne ainakaan ole edellä mainitun kaltainen vitsi, vaan ohjenuora sille, miten isännöitsijä toimii eettisesti oikein kaikessa isännöinnissä. Miksei siis taloudestakin voisi antaa samanlaisen ohjeen?

Entä pitäisikö talouden ”käskyt” antaa sieltä moraaliopin ja etiikan vaikeammasta päästä, eli enemmän oikeuksina, kuin velvollisuuksien tasosta, kuten näiden käskyjen ”esikuvat” on annettu?

Velvollisuus on helppo todeta ja toteuttaa. Käskymuotoon annetut toteamukset, kuten ”Älä pöjötä suu auki yhtiökokouksessa, jos joku kysyy sinulta rahastoinnin perustetta” onnistuisi oletettavasti melkein keneltä tahansa lenkkarin kuluttajalta, mutta oikeus on toista maata. Oikeudessa sen haltijalla on juuri oikeus tehdä ja toteuttaa sitä ja myös jättää se toteuttamatta.

Isännöitsijät ovat moraalisia olentoja ja ammattimme harjoittaminen vaatii korkeaa etiikan osaamista, joten oikeudet ovat varmasti se oikea tapa.

Isännöitsijälle ei pitäisi oikeuden kanssa käydä samalla tavalla kuin 7-vuotiaalle, jolla on orastava taju hampaiden pesuvelvollisuuden muutoksesta oikeudeksi aikuisuutta lähestyttäessä. Kun kysyt tavalliselta 7-vuotilaalta, miten hän aikoo käyttää hampaidenpesuoikeuttaan tulevaisuudessa, vastaus on varmasti selvä. Kun tapaat alakoululaisen, joka ilmoittaa harjaavansa hampaat oikeuden voimassa ollessa aamuin illoin, olet tavannut tulevan isännöitsijän, jolle alla olevat talouden käskyt tulevat luonnostaan.

Tässä tulevat ”Isännöitsijän 10 käskyä taloudesta”.

1 – Yhdenvertaisuus taloudellisissa päätöksissä

Osakkeenomistajat luonnollisina ja oikeushenkilöinä (sekä vuokralaiset ja muut kiinteistön käyttäjät, koska hekin ovat ihmisiä) tulee asunto-osakeyhtiölain mukaan kohdella yhdenvertaisesti. Talouden päätöksissä tuo yhdenvertaisuus on mitattava määre, joten ymmärrä että 1.00 € ja 1.01 € välillä on ero, joten ne eivät ole yhdenvertaiset.

2 – Suunnitelmallisuus kaikissa talouden asioissa

Isännöintikohteesi hallitus on valinnut juuri sinut toteuttamaan kiinteistön suunnitelmallista hoitoa ja johtamista. Vaikka suunnitelmatalous meni aikanaan idän suunnalla pahasti vihkoon, niin isännöintikohteesi menojen ja tulojen tasapainon ylläpito sekä talouden suunnitteleminen on jo enemmän kuin puoleksi tehty isännöinti.

3 – Läpinäkyvyys talouden tapahtumiin kuuluu kaikille

Tiedät henkilökohtaisen taloutesi, kuin omat taskusi. Isännöintikohteesi hallitukselle ja yhtiökokoukselle kuuluu sama oikeus omasta taloudestaan. Et varmasti haluaisi oman taloutesi läpinäkyvyyden olevan kuin South Parkin kalsaritonttujen rikastumissuunnitelma (1. kerää kalsarit -> 2. ? -> 3. VOITTO, jos et tuota suunnitelmaa muistanut), eli älä ole isännöintikohteesi kalsaritonttu.

4 – Talouden rehelliset, eli kunnon isännöitsijät

Kerro talouden tosiasiat rehellisesti – älä selittele. Syyt rahan käyttöön, sen riittävyyteen (tai riittämättömyyteen) kuuluvat lyhentämättömänä hallitukselle ja osakkeenomistajille. Sinut on valittu isännöitsijäksi, jotta totuus talouden tilasta tulee ilmi ja totuuden vuoksi tarvitut toimet tulevat tehdyksi.

5 – Lain ja määräysten mukainen talouden hoito ja kirjanpito on ainoa tapa

Oikea ja riittävä kuva tai riskikartoitus, tasejatkuvuus ja vaarallinen työnkuva pitäisi termeinä olla sinulle tuttuja, sillä hallitukselle ja yhtiökokoukselle voivat olla täyttä hepreaa. Huolehdi että laki ja määräykset toteutuvat koko taloudessa, koska keitetty kirjanpito tai AVI:n antamat huomautukset talouteen liittyen eivät kuuluu ammattimaisesti hoidetun isännöintikohteen arkeen.

6 – Talous on tarkkuuslaji

Keskity talouden asioihin, niihin pieniinkin, koska virheet asuvat yksityiskohdissa. Iltapäivälehden lukeminen ostolaskujen hyväksymisen yhteydessä ei kieli ammattitaidosta. Luethan OIKEASTI ne pienellä präntätyt tekstit lainasopimuksesta ennen kuin nimesi siihen pistät.

7 – Ajantasaisuus taloudessa on viestintää

Kirjanpito voi olla ajan tasalla päivittäin ja talouden asiat täydellisesti jiirissä, mutta jos et tätä asiaa muista kenellekään kertoa, niin sillä ei ole merkitystä. Isännöintikohteesi hallitus on nälkäinen talouden tiedolle. Muista että nälkäiselle ei anneta kalaa, vaan onki ja onkimaan oppineet hallitukset ovat ajantasaisimpia taloudesta.

8 – Taloutta hoidetaan yhteistyöllä

Vaikka apunasi ei olisi kirjanpitäjää tai kiinteistösihteeriä, taloutta hoidetaan yhteistyöllä. Hallitus, pankin rahoituspäällikkö tai työkaverisi eivät ole alaisia, jotka hoitavat isännöintikohteesi talouden puolestasi, vaan yhteistyökumppaneistasi. He haluavat kunnioittaa työtäsi reilulla ja rehdillä yhteistyöllä – tee sinäkin samoin heille.

9 – Kohtuus kaikessa, myös rahassa

Olet hyvä ja talouden tunteva isännöitsijä. Haluat saada asioita aikaan, mutta muista että kohtuus rahassa on valttia. Isännöintikohteesi korjaukset ja hoito vaativat rahaa, mutta kukaan osakkeenomistajista ei halua niiden vuoksi konkurssiin. Aika on rahaa, joten muista kohtuus.

10 – Maalais- tai kaupunkilaisjärki mukana taloudessa

Köyhällä ei ole varaa hankkia halpaa! Käytä järkeä kaikissa hankinnoissa. Jos haluat hankkia hyvää ja halpaa, ostat sekä palveluissa ja tavaroissa silloin kaksin kappalein, eli ensin halvan ja sitten hyvän. Isännöintikohteesi on ansainnut vain hyvää, joka tulee pitkän päälle halvemmaksi.


Taloyhtiön talous kuntoon – kumppanina isännöintiliiga

Taloyhtiöiden suunnitelmallinen ja ajantasainen taloushallinto on meille Isännöintiliigassa ydinosaamista. Jos isännöintiyrityksessäsi on mahtavaa osaamista isännöinnistä, mutta talousasiat tuntuvat haastavilta, autamme mielellämme. Ota yhteyttä, niin jutellaan tilanteestanne, tavoitteistanne ja miten voimme auttaa teitä onnistumaan!

×

 

Hei,

Ota meihin yhteyttä WhatsAppilla alla olevasta linkistä

×