Nainen tutkimassa kuitteja laskukoneen kanssa joulukoristeiden keskellä

Vastikevippi näkyy joulun jälkeen taloyhtiöiden taloudessa

Joulu, pääsiäinen, vappu, juhannus, halloween ja mitä näitä nyt on – juhlapyhiä. Suomalaisten kulttuuri juhlapyhien osalta on amerikkalaistumassa ja rahaa käytetään sievoisia summia mitä ihmeellisempiin asioihin.

Materialla komeilu ja sen näyttäminen, että rahaa on keimailemalla lomakuvissa Aruballa tai ravintolassa seitsemän ruokalajin illallisella on tullut uusi normi sosiaalisen median kautta. Tästä normista aiheutuu isolle osalle meistä ongelma, koska rahaa materian ja matkojen hankkimiselle ei aidosti ole. Silti näitä ostoksia tehdään luottokorttia vinguttamalla tai vippaamalla rahat jostain oikeasti tärkeästä.

Ikäväkseni voin todeta, että moni suomalainen vippaa rahaa näihin turhuuksiin siitä tärkeimmästä omaisuudestaan, eli omasta kodistaan.

Vastikemaksuista eniten muistutuksia joulun ja kesäloman jälkeen

Hoidamme Isännöintiliigalla yli 10 000 asuinhuoneiston ja muun osaketilan vastikereskontraa, johon liittyy tietysti myös perintätoimet. Pienellä tilastoinnilla lähetetyistä maksuhuomautuksista huomaa kaksi todella selvää piikkiä ympäri Suomen.

Ensimmäinen piikki maksuhuomautuksissa on tammikuussa. Mistäköhän tuo johtuisi? Eikö tammikuu ole tipaton ja muutenkin kaiken uuden ja hienon alku? Ainiin joulu oli juuri ennen tammikuuta. Kappas vaan, kun vähän miettii niin voisiko olla, että elettiin vähän yli varojen ja ostettiin enemmän joulumieltä materian ja tarjoilujen osalta kuin mihin oli vara? Vai oliko niin, että kun sitä joulua ei halunnut kotona viettää, niin ne vastikerahat meni siellä Espanjassa?

Toinen maksuhuomautusten ja sitä seuraavien järeämpien perintätoimien piikki tulee sitten puoliskan vuotta myöhemmin heinäkuussa. Kyllä ne jouluna menneet luottokortin vinkaisut on varmaan tuohon mennessä maksettu, eli mistä tässä nyt on kysymys. Olisiko nyt sitten syynä se odotettu kesäloma. Lomallahan on kiva pistää vähän hösseliksi ja silloinhan rahaa palaa. Osa meistä lähtee taas vähän kauemmas niiden vastikerahojensa kanssa, mutta kyllä nekin, jotka ei mitään isompaa muuttoliikettä tee, osaavat rahat vaikka siihen karavaanarielämään polttaa – oman nahkansa lisäksi.

Normaalina kuukautena 2,75 – 4 % asunnoista saa maksukehotuksen, eli 275 – 400 asuntoa. Vastikevippikuukausina luku nousee 5 – 7,5 % luokkaan, joka vastaa 500 – 750 asuntoa.

Toinen havainto on, että vastikevippikuukausina huomautettava summa on myös suurempi kuin ns. normaalikuukausien maksuhuomautuksissa. Suurempi huomautus saattaa siis koskea jo kahden kuukauden vastikkeita.

Vastikerahoilla foliopalloja?

Maksuhuomautuspiikeistä edellä mainitut kaksi jokainen näkee ilman mitään kummempaa tutkiskelua, kun näytän vain maksuhuomautusten määrän kasvun. On se sen verran selkeä muutos. Uskon vakaasti, että jollain Spearmanin järjestyskorrelaatiokertoimen soveltamisella tuohon tilastoon havaittaisiin merkittävä ja merkitsevä muutos myös pääsiäisen, vapun sekä halloweenin jälkeen maksuhuomautusten määrän osalta. Onneksi nuo juhlat ovat vielä niin lyhyitä ja osalle meistä sen verran merkityksettömiä, että silloin kukkaron nyörit pidetään vielä solmussa. Aika voi toki tuoda tähän muutoksen ja avata ne kukkaron nyörit niin, että vastikerahat menevät keväällä serpentiiniin ja foliopalloihin ja lokakuussa kurpitsalyhtyihin.

Vinkit isännöitsijälle vastikevippien tasapainottamiseen

Ihmisten käyttäytymistä ei isännöitsijäkään voi aina muuttaa, joten maksuhuomautusten määrän nousut ovat varmaankin tulleet jäädäkseen ja ehkä ne tulevat lisääntymäänkin.

Isännöitsijän on oltava nyt siis se talouden fiksu.

Kun tiedämme, että tammikuussa ja heinäkuussa rahat ovat osakkeenomistajilla tiukalla, niin rukataan silloin taloyhtiön taloushallinnon aikatauluja. Tehdään ne veden tasaukset vaikka loka- tai marraskuussa ja touko- tai kesäkuussa, jolloin sitä rahaa vielä ihmisiltä saa.

Korkojen nousu vaikutti pääomavastikkeiden hintoihin ja talon rahoituskuluihin, joten tehdään sielläkin jotain fiksua. Vaihdetaan vaikka puolivuosittaiset lyhennykset joulu- ja tammikuulta marras- ja toukokuulle. Yhtiökokoukselle voi myös kertoa, että yhtiössä pidetään aina yhden tai kahden kuukauden puskuria pääomavastikkeissa, koska korot ovat nousseet ja laina pitää maksaa tilanteessa kuin tilanteessa.

Tilastollisen faktan maksuhuomautuksista voi myös avata hallitukselle ja yhtiökokoukselle. Kyllä suurin osa ymmärtää, että pidetään puskuria taloyhtiön kuluihin.

Tiukka linja maksuhuomautuksissa

Ennakointi on puoli voittoa, mutta silti niitä maksuhuomautuksia ja perintätoimia tulee tehtäväksi. Niiden osalta isännöitsijän tulee ottaa tiukka linja, jos haluaa pitää taloyhtiön taloutta vatupassissa.

Järjestelmällinen perintä, joka tehdään tinkimättä kuukaudesta toiseen, on avain onneen. Isännöitsijä opettaa osakkeenomistajat ja asukkaat siihen, että jos jätät vastikkeet maksamatta, niin sillä on seurauksia. Toki maksuaikajärjestelyn voi luotettavan ihmisen kanssa tehdäkin, mutta sitä pitää oikeasti seurata.

Karkeimpiin vastikevippitapauksiin tulee puuttua, oli se miten epämiellyttävä työtehtävä tahansa. Suurin osa ihmisistä vielä uskoo puhetta, joten isännöitsijän asiallinen nuhtelu vaikka puhelimessa johtaa yleensä rahojen tuloutumiseen taloyhtiön tilille, mutta on toki myös heitä, joihin tuo ei tepsi.

Pahimpiin tapauksiin keinoina ovat vaikkapa summaarinen riitahakemus ja ulosotto, sekä tietysti haltuunotto. Yleensä se valtion leijonakuvainen kirjekuori johtaa toivottuun lopputulokseen, mutta sitten on ne tapaukset, joissa ei auta muu kuin haltuunottovaroitus ja lopulta se yhtiökokous, jossa tällaiselle ”talouden vapaamatkustajalle” toivotetaan hyvää jatkoa.

Toivotaan että tuota taloyhtiön turvaamistoimea – haltuunottoa – ei sinun tarvitse käyttää. Tiesithän että se on juuri turvaamis-, ei rangaistustoimi vaikka osakkeenomistaja sen kohteeksi joutuessaan, sen rangaistukseksi kokee.

Me Isännöintiliigalla teemme varmalla ja järjestelmällisellä otteella vuokranvalvontaa. Meidän kanssa voit luottaa, että myös maksuhuomauttaminen on tehty järjestelmällisesti. Huoli pois, jos noita järeämpiä keinoja tarvitaan saatavien perintää, koska niissäkin voimme auttaa sinua. Käy tutustumassa miten me voisimme hoitaa sinun kohteidesi vuokravalvonnan.

×

 

Hei,

Ota meihin yhteyttä WhatsAppilla alla olevasta linkistä

×