Mies istuu tutkimassa jotain tabletin näytöltä

Taloyhtiön tilinpäätöksen lukeminen

Vuoden vaihtuessa taloyhtiöiden tilikirjat suljetaan päättyneen vuoden osalta suurimmassa osassa suomalaisista taloyhtiöistä. Osakkeenomistajana saat tilinpäätöksen osana yhtiökokousmateriaalia myöhemmin keväällä.

Tilinpäätös käydään ohjatusti läpi yhtiökokouksessa isännöitsijän johdolla, mutta siihen on hyvä tutustua jo etukäteen. Tilinpäätöksen lukeminen vaatii taitoa, mutta kaikkein olennaisimman tiedon saaminen siitä on helppoa.

Taloyhtiön tilinpäätöksen osat

Tilinpäätös koostuu taloyhtiössäsi käytännössä kahdesta osasta.

  • Ensimmäinen osa on tuloslaskelma, tase ja kirjanpitolain mukaiset liitetiedot.
  • Toinen osa on asunto-osakeyhtiölain mukaiset toimintakertomustiedot.

Jälkimmäinen on osakkeenomistajan kannalta tärkeämpi kuin ensimmäinen.

Tuloslaskelma on ns. virtalaskelma, josta löytyvät edellisen tilikauden tulot ja menot. Tase on ns. varantolaskelma, joka esittää varat, velat ja oman pääoman. Liitetiedot täsmentävät kirjanpitolain näkökulmasta kahta edellä mainittua laskelmaa. Selkeästi toteutettuna tuloslaskelma antaa hyvin tietoa tilikauden tuloista ja menoista. Taseesta voi selvittää taloyhtiön varallisuusaseman.

Kirjanpitoon perehtymättömän on syytä muistaa, että kumpikaan näistä laskelmista ei kuvaa pelkästään rahan liikettä. Tuloslaskelman lukemista vaikeuttavat suoriteperusteiset erät, joilla tilikauden tulosta muokataan pääasiassa verotusta varten, että veron maksulta vältytään.

Taseen lukemisessa on myös muutama hankaluus, kuten rahastoinnit ja asuintalovaraukset, jotka ovat tuloslaskelman suoriteperusteisten erien vastakirjauksia. Juuri edellä mainittujen erien vuoksi kehotan osakkeenomistajaa keskittymään tilinpäätöksessä asunto-osakeyhtiölain mukaisiin toimintakertomustietoihin.

TALOYHTIÖN TOIMINTAKERTOMUS

Asunto-osakeyhtiölain mukaisia toimintakertomustietoja tilinpäätöksessä ovat pääasiassa

  • vastikelaskelma
  • lainalaskelma
  • muut jälkilaskelmat
  • talousarviovertailu sekä
  • taloyhtiön kiinteistön kunnossapitoon ja tulevaan kehitykseen liittyvät asiat.

Vastikerahoituslaskelma ja muut jälkilaskelmat antavat lukijalleen kaiken oleellisen numeerisen tiedon.

Vastikerahoituslaskelma on jälkilaskelmista yleisin ja sen lukeminen on sinulle tärkeää. Laskelma esittää rahan liikkeen, eli mihin sinulta taloyhtiön kuluihin kerättyä rahaa on käytetty ja paljonko sitä on vielä käytettävissä.

Vastikerahoituslaskelma jaetaan eri rahan lähteisiin, eli esim. hoitovastikkeisiin ja pääomavastikkeisiin ja mitä kuluja näillä rahoilla on katettu. Kunkin vastikekohtaisen laskelman lopussa ovat siirtyvät jäämät esitetyltä ja edellisiltä tilikausilta, jotka voidaan yhteen laskettuna tarkistaa yhtiön rahavaroihin. Laskelmalla kuvataan rahan liikettä ja vastaavan laskelman voisi tehdä melkein minkä tahansa kotitalouden tuloista ja menoista.

Toimintakertomustiedot sisältävät myös talousarviovertailun. Talousarviovertailussa on esitetty miten hyvin edellisenä vuonna tehty taloyhtiön budjetointi on onnistunut ja onko tapahtunut jotain odottamatonta. Suurimmat erot budjetin ja toteuman välillä on selvitetty kirjallisesti osana toimintakertomusta, eli tutustumalla tilinpäätöksen aineistoon löydät myös selvityksen, miksi budjetointi ei ole onnistunut jos näin on päässyt käymään.

Lisäksi osana toimintakertomustietoja yhtiön hallitus antaa kirjallisesti näkemyksensä taloyhtiönne tulevasta korjaustarpeesta vähintään seuraavalle viidelle vuodelle. Toimintakertomuksesta löydät myös kirjalliset selvitykset yhtiön olennaisista tapahtumista tilikauden aikana ja sen päättymisen jälkeen.

Lukemalla ainakin asunto-osakeyhtiölain mukaiset toimintakertomustiedot, olet jo erittäin hyvin perillä mitä taloyhtiössäsi on tapahtunut ja tiedät mitä tuleman pitää.

Nyt ei kun kuumeisesti odottelemaan, milloin pääset lukemaan vuoden yhtä tärkeimmistä julkaisuista oman taloyhtiön ja kotitalon tilasta!

×

 

Hei,

Ota meihin yhteyttä WhatsAppilla alla olevasta linkistä

×