Vesi ja sähkö kulutuksen mukaan – oikeus ja kohtuus

Asunto-osakeyhtiön yhdenvertaisuusperiaate

Asunto-osakeyhtiölain yksi keskeisimmistä periaatteista on osakkeenomistajien yhdenvertaisuus. Yhdenvertaisuuden toteutuminen näkyy etenkin niissä maksusuorituksissa, joita osakkeenomistajat tekevät taloyhtiölle.

Yhtiövastikkeet maksetaan aina yhtiöjärjestyksen mukaisin maksuperustein. Se voi olla neliömäärä, osakkeiden lukumäärä tai villeimmillään se voisi olla vaikkapa montako kertaa yhtiöjärjestyksen mukaan kunkin huoneiston kohdalla kana on kiertänyt talon ympäri. Pääasia, että yhdenvertaisuus toteutuu.

Kulutushyödykkeet kuten vesi ja sähkö, maksetaan useimmissa taloyhtiöissä mittaukseen perustuen. Eli käytännössä maksat mitä kulutat. Toki taloyhtiön myymässä vedessä on sen lämmittämisen kustannukset ja sähkössä on mukana yleensä siirto- ja energiamaksujen lisäksi mittaamisesta aiheutuneet kustannukset. Hintakeskustelusta viis, oikeus ja kohtuus toteutuu, koska se kuka läärää suihkuissa maksaa itse vetensä ja se kuka asuu päivittäin saunassa, maksaa itse sähkönsä.

mikä tuottaa Epäoikeudenmukaisuutta?

Eniten epäoikeudenmukaisuuden tunnetta omista maksuista tunnetaa niissä taloyhtiöissä, joissa vesi- ja sähkö maksetaan kollektiivisesti yhtiövastikkeessa, ilman mittausta. Jokaisella on eri veden ja sähkön käyttötottumukset ja kun joudut osallistumaan tai ”saat käyttää” vettä ja sähköä toisten ”piikkiin” on soppa valmis. Tällaisissa taloyhtiöissä moni voi kokea, että yhdenvertaisuus ei toteudu. Esimerkiksi jos matkatyötä tekevänä sinkkuna omasta mielestäsi osallistut naapurin kolmilapsisen perheen punkkaveden laskemiseen yhtiövastikkeessa, astuit ennen yhtiökokoukseen tullessasi koiran paskaan, jotta olet oikeassa mielentilassa ja sitten yhtiökokouksessa nostat asian naapurille esiin. Tällaisen sopan selvittely on jokaisen isännöitsijän unelma, uskotko?

Tällaisissa taloyhtiöissä sattuu joskus, myös vähän surkuhupaistakin sanailua, joka johtuu juuri epäoikeudenmukaisuuden kokemuksesta. Erään kollegan kertomana eräässä taloyhtiössä, jossa sähkö maksettiin kollektiivisesti kuultiin eräässä yhtiökokouksessa julistus, jossa erään huoneiston osakkeenomistajaa syytettiin liiallisesta sähkön käytöstä, josta oli empiriistä seuranta-aineistoa. Syytöksen jälkeen saatiin myös julistuksen tehneeltä ”kerrostalokyttääjältä” tunnustu, että hän on kostoksi toisen osakkaan ylitsevuotavasta sähkönkäytöstä pitänyt uunia luukku auki päällä useita tunteja – grillivastuksella.

Vaikka näitä epäoikeudenmukaisuuden pesäkkeitä vielä Suomessa on, onneksi lainsäädäntö vaatii tietyn tasoisten korjausten yhteydessä veden- ja sähkönmittauksen mahdollistamisen huoneistokohtaisesti. Mikäli taloyhtiössäsi ei vielä kuitenkaan veden- ja/tai sähkönmittausta ole, niin onneksi se kohta sinne tulee.

×

 

Hei,

Ota meihin yhteyttä WhatsAppilla alla olevasta linkistä

×