Yhtiöhallinto kuntoon – Taloyhtiön Järjestyssäännöt

Jokaisella on omassa kodissaan tietyt säännöt, joiden mukaan eletään. Taloyhtiö on yhteisö ja siellä oman kodin sääntöjen lisäksi on voimassa yhtiökokouksen hyväksymät järjestyssäännöt. Nämä säännöt tulisi jokaisen pitää mielessä asuessa ja toimiessa taloyhtiössä. Taloyhtiössä, kuten muissakin yhteisöissä sääntöjen tulisi olla ajan mukaiset ja siksi niitä tulisi aina silloin tällön tarkastella ja mahdollisesti päivittää.

Järjestyssäännöissä voidaan määrätä ja suosittaa, koska sellaiset määräykset, jotka ovat ristiriidassa lain kanssa ovat korkeintaan suosituksia. Määräykset esimerkiksi siisteydestä, taloyhtiön omaisuuden kunnossapidosta, paikoituksesta ja yörauhasta ovat varmasti kaikille järkeen käypiä ja niiden pohja löytyy Suomen laista. Suosituksen omaiseksi järjestyssäännöt tulevat siinä kohtaan, kun niiden pohja ei ole lainsäädänössä ja ne rajoittavat normaalia elämää. Esimerkiksi suihkun tai vessan käytön kieltäminen yöllä on suositus, ja vieläpä todella huono sellainen. Myös grillaamisen totaalikielto tai järjestysmääräyksiin otettu kielto lemmikkieläinten pitämisestä ovat vain suosituksia, mikäli sillä ei ole muuta määräyspohjaa kuin järjestyssäännöt.

Vanhoissa taloyhtiössä järjestyssäännöt on saatettu kirjoittaa vanhahtavalla suomen kielellä ja sellaisenaan ne ovat kulttuuri- ja kielihistoriallisia aarteita, mutta mikäli tuuletusparvekkeen käytöstä kertova järjestysmääräys sisältää sanamuodon ”Älköön kukaan kuitenkaan tomuttako, liina- tahine pitovaatteita, mattoja tai muita kodin tekstiilejä sunnuntaina, tahine arkipäivälle sattuvina uskonnolisina juhlapäivinä”, voidaan varmasti todeta, että ehkä juna meni jo tuon säännön pitävyyden paikalta, kun se naapurin Prismakin on noina kyseisinä päivinä auki. Eli olisiko tuollaisissa tapauksissa päivityksen hetki järjestysmääräyksille?

Järjestyssäännöt voidaan päivittää ja muuttaa yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Ennen päätöksen tekemistä on kuitenkin annettava osakkaiden ja asukkaiden osallistua järjestysmääräysten sisällön tuottamiseen ja kommentointiin. Tämä onnistuu nykyisin kätevästi, esimerkiksi taloyhtiö Facebookin ryhmässä tai muun teknisen apuvälineen avulla. Hallituksen tekemä yksipuolinen esitys ei ehkä tuota sitä parasta mahdollista lopputulosta järjestysmääräysten osalta, joihin koko yhteisön on syytä sitoutua.

Isännöitsijän vankka suositus on siis ottaa koko taloyhtiö mukaan, joko perinteisen tai digitaalisen yhteisöllisyyden kautta, kun järjestyssäännöt kaipaavat muutosta. Kyllä se ammatti-isännöitsijä pitää sitten huolen, että järjestysmääräykset ja -suositukset on hyvin kirjattu uuteen järjestyssääntöön.

×

 

Hei,

Ota meihin yhteyttä WhatsAppilla alla olevasta linkistä

×