Voiko isännöitsijä erikoistua?

Isännöinti on palveluna hieman outolintu, kun sitä verrataan muihin asiantuntijapalveluihin. Erikoistuminen on tämän päivän markkinataloudessa edellytys hyvälle liiketoiminnalle. Juristit esimerkiksi erikoistuvat hyvin pieniin asiakassegmentteihin hoitaen vain konkurssipesiä tai perheoikeutta ja sama näkyy melkein missä tahansa asiantuntijapalvelussa. Voiko isännöitsijä erikoistua, vai olemmeko aina laajan toimialamme vankeja, erään suomalaisen sketsisarjan hahmon tyyppisiä ”kaikkien alojen erikoisasiantuntijoita” ja besserwissereitä, joilla on sana jokaiseen asiaan sanottavaan?

Kyllä isännöitsijät voivat erikoistua, mutta sillä on tietyt reunaehdot, jotka ala ja ihmiset määrittelevät. Hoidamme hallintoa, taloutta ja kiinteistöä, siinä ovat toimialan reunaehdot. Asiakaspalvelu on minkä tahansa alan edellytys ja ilman sitä ei voi menestyä, vaikka historia tuntee kyllä niitäkin isännöitsijöitä, jotka uivat tässäkin kohtaa vastavirtaan. Lisäksi ihmisillä on tiettyjä olettamuksia, mitä meidän tulisi tehdä ja usko tai älä näistä olettamuksista suurin osa ei kuulu isännöintitoimiston ydinliiketoimintaan, esimerkkinä vaikkapa huoneistoosi ostamiesi kodinkoneiden käyttöönottoneuvonta.

Nyt kun alan, ihmisten ja odotusten reunaehdot ovat selvät, miten isännöitsijä erikoistuu. No muuttamalla mainitut reunaehdot mahdollisuuksiksi. Kiinteistöjä on erilaisia ja ne ovat eri elinkaaren vaiheissa. Jotkin taloyhtiöt tarvivat seuraavalle viidelle vuodelle paljon teknistä osaamista, joka voi olla jollekulle isännöitsijälle suuri mahdollisuus. Esimerkiksi kirjoittajan ydinasiakasryhmään eivät kuuluisi taloyhtiöt, joissa seuraavan viiden vuoden sisällä tehdään kengitysremontti, julkisivut, käyttövesiputket ja vesikatto, mutta kollegani etsii juuri näitä asiakkaita. Toisaalta hänen ydinosaamistaan eivät ole rakennusaikaisesta asumisaikaan siirtyvät kohteet omine hallinnon kiemuroineen, mutta itse tuotan palveluita gryndereille, jotta voisin saada juuri näitä taloyhtiöitä hoitooni. Toki meistä kumpikin voisi hoitaa toistensa kohteita, mutta parhaimmillamme olemme omalla osaamisalueellamme, eli erikoistuneena johonkin asiakasryhmään.

Suurin syy miksi isännöitsijätoimistot eivät erikoistu löytyy kuitenkin meistä itsestämme. Haluamme ja olemme oman roolimme – ”kaikkien alojen erityisasiantuntija” vankeja. Voit omalle kohdallesi miettiä, millainen egon ja itsentunnon riemuvoitto on tilanne, kun olet tärkeistä tärkein ja sinulta halutaan näkemys asiaan kuin asiaan, jopa absurdiuteen asti, oli kyse sitten hissin korjaamisesta tai naapurin sosioekonomisen tilanteen vaikutuksesta hänen asuntonsa myymiseen. Tämä riippumatta siitä, mikä oma ydinosaamisesi olisi.

Mikä neuvoksi, jotta voisi erikoistua isännöitsijänä ja vastaajana ”kaikkien alojen erityisasiantuntija”, eli isännöitsijä itse. No kirjoittajan mielestä kyse vain yhdestä asiasta ja se on rohkeus, rohkeus loistaa siinä missä on hyvä, mutta tämäkin tuli kaikkien alojen erityisasiantuntijan kynästä. Mitä sinä olet mieltä?

 

 

×

 

Hei,

Ota meihin yhteyttä WhatsAppilla alla olevasta linkistä

×