Suomessa aloitettiin muovipakkausten kerääminen vuonna 2016 ja keräys on laajentunut tänä päivänä kattamaan lähes kaikki kotitalousmuovit. Uusiokäytettynä muovista tehdään monenlaisia tuotteita, kuten muoviprofiileja viher- ja piharakentamiseen, sekä monia muita tuotteita. Voit tutustua uusiomuovista tehtyihin tuotteisiin mm. Fortum Circon -kotisivuilla.
Valveutunut ja säästäväinen kuluttaja lajittelee omat muovijätteensä jo pelkästään kustannussäästön vuoksi. Uusiomuovi sekajätteeseen heitettynä aiheuttaa kuluttajalla kaksinkertaisen kustannuksen, koska kuluttaja maksaa muovista pakkauksen hinnassa, sekä sekajätteen kuljetusmaksuna, eli kyse on ekoteosta, mutta myös rahasta.
Suurempien kaupunkien taloyhtiöllä on ollut jo jonkin aikaa mahdollisuus tilata kiinteistölle erillinen muovinkeräysastia. Tämän ovat mahdollistaneet paikalliset jäteyhtiöt. Muovia lajitteleville kotitalouksille muovikeräysastian tilanneissa taloyhtiössä tämä tuo asumismukavuutta, koska muovin lajittelu sujuu helposti astia ollessa lähellä. Taloyhtiö hyötyy muovin lajittelusta alentuneina kustannuksina, kun muun jätteen keräysväliä voidaan pienentää ja yleensä muovinkeräysastian tyhjennys on noin kolmanneksen halvempi, kuin muiden astioiden. Muovijätteen määrä kotitaloudesta riippumatta on merkittävä ja jos koko taloyhtiö päättää muovin keräämisestä, niin säästöäkin tulee.
Kysymys kuuluu, miksi vain isojen kaupunkien taloyhtiöllä on tämä mahdollisuus ja milloin tämä on meille mahdollista.
Ajattelen isännöitsijänä asiakkaideni etua, kun kysymys on asiakkaani maksamista kustannuksista, mutta enemmän myös asumisviihtyvyyden laatutasosta, joka nousisi huimasti muovia lajitteleville kotitalouksille isännöimissäni kohteissa.
Jos olisin kaikkien toimialueeni taloyhtiöiden isännöitsijä, voisinpa esittää painavan kysymyksen alueen jäteyhtiölle siitä, milloin tämä on mahdollista?