Maakuntien taloyhtiöiden kissanpäivätkö?

Asuntokauppa ei luista. Tästä todisteena ovat tilastot, joiden mukaan asuntojen myynti on tippunut kymmenyksen edelliseen vuoteen verrattuna tammi-toukokuu välillä. Asunnon ostajat ovat varovaisia, kun tulevaisuus ei näyttäydy valoisana ja pankit ovat kiristäneet luotonantamisen ehtoja. Pankitkin pelkäävät, että velalliset menettävät maksukykynsä ja ostetut asunnot joutuvat vasaran alle.

Asuntokaupan taso on yksi talouden mittari, joka kertoo omaa karua tai valoisaa kieltään talouden tämän hetken tilasta ja ihmisten uskosta talouteen. Kodin vaihtaminen tai sijoitusasunnon hankkiminen vaatii uskallusta ja uskoa tulevaisuuteen. Tapahtuuko käänne asuntokaupassa, ja jos tapahtuu niin milloin, vai ollaanko nyt uudessa normaalissa?

Lupaan että asuntokaupassa jokin muuttuu jollakin aikavälillä. Tulevaa hintatasoa, myyntiaikaa tai seuraavaa asuntokuplaa voitte kysellä muilta kuin kirjoittajalta, olen kuitenkin vain isännöitsijä. Arvelen kuitenkin, että muutos asuntokaupassa saattaa olla suosiollinen maakuntien taloyhtiölle, jos tietyt reunaehdot täyttyvät.

Olemme kaikki opetelleet uutta normaalia, jossa päiväkoti-ikäiset leikkivät kotona etätöitä tekevien vanhempien valvovien silmien alla ja koululaiset opiskelevat internetin välityksellä, kuin lähiopetusta ei olisi ikinä ollutkaan olemassa. Tuntuuko koti jo vähän ahtaalta ja pieneltä? Muuta maalle, siellä on tilaa ja saat samalla rahalla isomman asunnon.

Muistatko vielä milloin kävit työpaikalla? Ostit sen asunnon niin, että sinun on helppo kulkea työpaikalla ja nyt pomo sanoi, että siirrymme ainakin vuoden loppuun kokeillaan (ja sitten siirrytään pysyvästi) etätyömalliin. Tässä valossa se 37 neliön tehokaksio Ruuhka-Suomessa ei enää tunnu niin järkevältä sijoitukselta, kun se on kuitenkin koti, eikä sijoitus. Mikä neuvoksi? Muuta maalle, siellä on tilaa ja saat samalla rahalla isomman asunnon.

En toki tiedä moniko on huomannut, että työntekemisen malli on muuttunut ja muuttumassa omalla kohdallaan. Suurimmalle osalle esimerkiksi toimistotyötä tekevistä se on tulevaisuudessa edelleen aikaan, mutta ei paikkaan sidottua. Tämän vuoksi varmaan moni Ruuhka-Suomeen muuttanut haaveilee irtiotosta ja muutosta synnyinseudulle tai rauhallisempaan paikkaan kaupungin vilinästä. Ainakin ne, jotka ymmärsivät, että se työ ei ole enää paikkaan sidottua.

Tämä on mahdollisuus maakuntien taloyhtiölle. Tilaan on enemmän, puitteet ovat rauhallisemmat ja kustannustaso aivan toista luokkaa, kuin ”ytimessä”. Sillä Ruuhka-Suomen 37 nelilön tehokaksion hinnalla saat parhaassa tapauksessa uudehkon ylimmän kerroksen ”elvistelyasunnon”, kun tulet tarpeeksi maalle, mutta joka tapauksessa enää et tarvi niitä ”tehoneliöitä”.

Vetoankin kaikkien maakuntien taloyhtiöiden päättäjiien, että otetaanpa vielä nykyisestä ryhtiliike. Laitetaan paikat kuntoon, tehdään tarpeelliset remontit pikavauhtia ja huolehditaan siitä tärkeimmästä omaisuudesta, eli Ruuhka-Suomesta maalle etätöihin muuttavien kodeista. He haluavat muuttaa isompaan asuntoon, asua hyvin hoidetussa taloyhtiössä, jossa luonto on aivan kulman takana, eli maalle.

×

 

Hei,

Ota meihin yhteyttä WhatsAppilla alla olevasta linkistä

×