Koronavirusepidemia leviää Suomessa kovaa vauhtia. Epidemian estämisen onnistuminen näyttää epätodennäköiseltä, joten nyt on syytä ryhtyä torjuntataisteluun myös taloyhtiöissä.
Kirjoitin tänä aamuna tiedotteen, jossa taloyhtiöiden osakkeenomistajille ja asukkaille annettiin ennakkoon tietoa epidemian vaikutuksista taloyhtiön toimintaan. Huollossa ja siivouksessa voi tapahtua priorisointia, koska myös taloyhtiöiden käytön ja huollon tuottavat ihmiset ovat altistumisvaarassa, karanteenissa ja sairaana. Tästä syystä kiireetön huolto ja siivous, sekä korjaustoiminta saattaa viivästyä resurssien ohjautuessa välttämättömiin tehtäviin.
Toisena asiana kirjoitin tiedotteeseen yhtiökokouksiin ja muihin kokouksiin osallistumisesta, joissa toivon kaikilta tervettä järkeä siihen, onko oireilevana tai sairaana syytä altistaa muita tartuntavaaralle – EI OLE! Vaikka yhtiökokokous on tärkeä paikka, jossa saat äänesi kuulumaan, niin henki ja terveys, oma ja muiden menee sen edelle. Lisäksi käytössä on myös etäosallistuminen ja valtuuttaminen, jota uskon, että nähdään tämän vuoden kokouksissa enemmän, kuin aiempina vuosina. Tämä voi olla taloyhtiöelämälle se hopeinen reunus tummassa pilvessä, kun etäosallistuminen erilaisilla laitteilla testataan välttämättömyyden, eikä vapaaehtoisuuden vuoksi.
No mutta entäs, miten se taloyhtiö voi torjua koronavirusepidemiaa ainakin paikallisesti. Mieleeni tuli montakin asiaa, kun kirjoitin tiedotteeseen, että ”huomioikaa myös huoltomies” tarkoittaen, että mikäli olet karanteenissa tai sairas, älä kutsu huoltomiestä huoneistoosi, kuin aivan välttämättömän vuoksi ja ole hyvä ja kerro, että olet karanteenissa, jotta suojautuminen voidaan tehdä riittävälle tasolle.
Yllä oleva loi ajatuksen siitä, miten tehokas ja hyvä väline taloyhtiö yhdistettynä tehokkaaseen ja monikanavaiseen tiedottamiseen, on koronavirusepidemian torjumisessa. Yksikkönä taloyhtiö on se sitten iso tai pieni on, kuitenkin sopivan kokoinen yksikkö, jossa tiedottamista voidaan hoitaa helposti ja tarpeellista tietoa jakaa epidemian leviämisen torjumiseksi. No mitä tiedotetaan ja miten sitä torjuntaa tehdään?
Ensinnäkin kukin huoneiston haltija voisi olessaan vapaaehtoisessa tai määrätyssä karanteenissa, ilmoittaa tämän taloyhtiölle ja parhaassa tapauksessa tämä voitaisiin merkitä esim. huoneiston oveen, että huoneistoa käytetään karanteenitilana. Karanteeni- ja sairastumisilmoituksista taloyhtiö voisi jakaa tiedot niitä tarvitseville, eli huoltoyhtiöt, siivousyhtiöt, ruaan jakopalvelut yms. jotta riittävä suojautuminen voitaisiin tehdä. Lisäksi huoneiston oveen tehty merkintä kertoisi taloyhtiössä kävijälle, mitä osia taloyhtiöstä käytetään karanteenitilana. Uskoisin, että jos vapaaehtoiset ja määrätyt karanteenitiedot myös jaettaisiin paikallisille terveysviranomaisille pyynnöstä tai suoraan vaikkapa viikottain saataisiin todella tarkkaa tietoa missä mikrolokaatiossa altistuneita ja sairaita on. Näillä tiedoilla voitaisiin helposti ennaltaehkäistä tarpeettomia altistumisia yksittäisen kaupungin tai kaupunginosan sisällä.
Tiedottaminen taloyhtiössä käy nykyvälineillä todella helposti ja nopeasti, sekä sellaisella tavalla, joka sopii tiedotteen vastaanottajalle. Mikäli taloyhtiössä olisi paljon määrättyjä tai vapaaehtoisia karanteeneja tiedon välittäminen ei karanteenissa oleville huoneistojen käyttäjille voisi johtaa lisääntyvään määrään vapaaehtoisia karanteeneja, joka edesauttaisi ainakin epidemian ajallisessa jakautumisessa väestössä.
Toki nuo yllä olevat kaksi tietojen jakamista vaatisivat vähintää huoneiston käyttäjän suostumuksen, eivätkä välttämättä sittenkään olisi laillisia, kun huomioidaan GDPR ja muut henkilön tietosuojaa käsittelevät säännökset, mutta ajatuksena taloyhtiö voisi näyttää voimansa epidemian taltuttamisessa. Etenkin kun Suomen noin 90 000 taloyhtiössä asuu yli 2,6 miljoonaa suomalaista.