Suomalaisten linnoittautuminen oman kodin suojaan voi, ja yleensä johtaa auttamatta yhteen asiaan – kalsarikänneihin. Jollekulle kalsarikännit tarkoittavat muutamaa kaljaa pyyhe päällä saunan jälkeen, kun taas toiselle ne tarkoittavat kaurismäkeläistä mielenmaisemaa ja tyhjennettyä kossulekaa. Kukainenkin tyylillään.
Sinällään kalsarikännit ovat jokaisen oma asia. Jos haluat vetää kuppia kissan kanssa kahdestaan hiljaisuudesta nauttien, kuten eräs ystäväni, niin se on ok. Huomaa kuitenkin ystävänäkin saama neuvo, että kannattaa lopettaa kun kissa alkaa rupattelemaan sinulle. Onneksi ystäväni (ja kissansa) olivat yhdessä päättäneet, että ”juodaan vain, ei puhuta”. Puheliammat meistä kuten kirjoittaja saattavat jo pitkän kotirupeaman ja kalsarikännien yhdistelmänä rupatella huonekasveille, joka on varmaankin ok kaikille. Kun yhdistät kalsarikännit ja huonekasveille raataamisen, pitää vain muistaa erään mielenterveysseuran Facebook -päivitys jossa todettiin, että huonekasveille juttelu on normaalia tässä tilanteessa, mutta tarvitset lääkäriä, jos huonekasvit juttelevat takaisin. Sinun kalsarikännisi eivät välttämättä edes sisällä viinaa, vaan ne tarkoittavat yötä PESsiä tai vaikka Minecraftia lyöden luurit korvilla. Kuten sanottu, jokaisen oma asia kuinka kalsarikännisi vedät, vai onko?
Tavasta, seurasta tai juomista riippumatta, muistathan vetää omat kalsarikännisi kunnioittaen naapureita. Kestoltaan kuitenkin lyhyen ajan vietetty kotiin linnoittautuminen on varmasti kantautunut monen isännöitsijän korviin eri muotoisina kalsarikänneinä. Näitä tarinoita eivät kerro kalsarikännääjät vaan naapurit, huoltoyhtiöt häiriöilmoituksin ja pahimmillaan virkavalta, joka vierailee kalsarikännääjän ovella, kovimman bilehuuman aikoihin.
Jokaisessa taloyhtiössä on järjestyssääntö, jota jokaisen kalsarikännääjänkin on syytä noudattaa. Vaikka järjestyssääntö puuttuisi, niin silti on järjestyslaki, jota jokaisen on noudatettava taloyhtiössä ja omakotitalossakin. Älä huuda ruukkukasveille tai kännikaverina toimivalle kissalle, pidä puheääni normaalina ja hiljaisuuden jälkeen pienennä jopa siitä normaalista. Häiritsevä elämä voi olla muutakin, kuin voitonhuuto Counter Strike erän voittamisesta johtuen, vaikka metelöinti se yleisin häiriötekijä onkin. Muistutuksena vain, että vaeltelu kalsarikännien nimikkoasusteessa pitkin taloyhtiön rappukäytävää tai pihamaata on suurimmasta osasta naapureistasi häiritsevää.
Mihin se häiritsevä elämä voi johtaa ja miten siihen tulee puuttua. No jos naapurisi kalsarikännää ja se todella häiritsee melun tai kalsareissa pihalla pyörivästä kännääjästä johtuen, asiaan tulee puuttua heti. Jos mahdollista, niin kerro naapurille, että hänen toiminta häiritsee, se yleensä auttaa, jos teet sen oikealla tavalla. Mikäli kalsarikännit ovat jo niin pitkällä, että kehoitus voi johtaa sanaharkkaan, hanki joku ulkopuolinen esim. huoltoyhtiö tai viime kädessä vaikka virkavalta todentamaan naapurin kalsarikännäily. Häiriöilmoituksen perusteella isännöitsijä ja hallitus voivat ojentaa kännääjää varoituksen tai huomautuksen voimin. Nopea puuttuminen ongelmaa johtaa yleensä kaikkien kannalta parhaaseen lopputulokseen.
Mihin jatkuva naapureita häiritsevä kalsarikännäily voi sitten johtaa. No se ensimmäinen varoitus antaa mahdollisuuden kalsarikännääjälle opetella kalsarikännäämään naapureita häiritsemättä, mutta mikäli oppi ei mene kaaliin, niin pahimmillaan häiritsevän elämän viettäminen tai sen viettämisen salliminen muiden toimesta asunnossa voi johtaa taloyhtiön tekemään turvaamistoimeen haltuunottamalla huoneiston. Ihan pienestä tätä ei voida tehdä, kuten jo asunto-osakeyhtiölakikin sanoo, mutta toivottavasti jo uhka tästä laittaa miettimään millä tavalla, kenen kanssa ja milloin se seuraava kalsarikänni tapahtuu.
Uskon, että minun tietooni ja toimenpiteisiin johtaneet kalsarikännit ovat vain jäämeren huipun kärki. Kyllä me suomalaiset oman leipälajimme osaamme, jokainen omalla tavallaan. Esitän kuitenkin isännöitsijänä kainon toiveen, että kun kalsarikännäät, niin huomioi naapurit, sekä naapurit, että isännöitsijäsi kiittävät, kun kalsarikännäät naapureita kunnioittaen.
Hyviä ja hiljaisia kalsarikännejä, kullekin taholle, tavasta ja seurasta riippumatta.