Tosielämän BB:tä ympäri vuoden

Meissän kaikissa asuu pieni (kerrostalo)kyttääjä. Todisteena tästä on on juuri alkanut Big Brother:n kausi, jonka katsojaluvut televisiossa ja kiinnostavuus sosiaalisessa mediassa ovat huimat.

Televisio-ohjelman rinnalla tosielämän BB on käynnissä kaikissa Suomen naapurustoissa ja taloyhtiössä ympäri vuoden ja me kaikki olemme siinä osallistujia enemmän tai vähemmän. Toisia naapureiden asiat kiinnostavat vähemmän ja toisia siinä määrin enemmän, että tv-formaatissakin tarkoituksellisesti haetuilta konflikteilta ei aina tosielämässäkään vältytä.

Tosielämän BB:n taloyhtiöversiossa konflikteja aiheuttavat mm. meluaminen, joka kantautuu naapurin huoneistoon, autojen pysäköinti niille kuuluville tai kuulumattomille paikoille, lemmikit, sekä monet toisten ihmisten mielestä normaaliin elämään kuuluvat asiat, jotka taas toisten ihmisten mielestä ovat enemmän kuin myrkkyä koko naapurustolle.

Eri oikeusasteiden ratkaisuista käräjiltä, hoviin ja korkeimpaan oikeuteen voi lukea niitä tosielämän BB:n konflikteja, jotka menivät oikein kunnolla vihkoon, kun rinnakkaiselo naapurin kanssa ei oikein sujunut. Tapauksissa välillä ihmetyttää se viitseliäisyys, joka asioiden eteen on tehty, että naapurin sappi on saatu kunnolla kiehahtamaan. Parhaiten näistä muistuu mieleen lukemani tapaus, jossa naapurin sapen kiehuttaja oli kaksi kertaa lisännyt polttoainetta kovaääniseen ruohonleikkuriin, jolla oli saanut pidettyä naapuriaan hereillä vähän pidemmän tovin, kun oli huudattanut sitä ikkunan alla. Tuomio oli tullut – muistaakseni oli kotirauhan häirintä, kun ilman asian viemiseksi tuohon pisteeseen niillä bensoilla olisi leikattu nurmikkoa pitkä pätkä kesän aikana.

Toivon totta kai, että isännöimissäni kohteissa ei tällaisia ääritapauksia vastaan tule ja siksi haluan painottaa, että ennen tilanteen ärtymistä pahaksi, että rehti ja rehellinen keskustelu voisi olla paikallaan. Asettautumalla toisen asemaan edes hetkeksi, voi olla ratkaisu moneen konfliktiin, eli miettimällä onko tämä normaalia elämää jonkun toisen mielestä, vaikka se ei minun mielestäni olekkaan. Kaikkien pitää tottakai elää yhteisön sääntöjen, kuten järjestysmääräysten mukaan, mutta tulkintavallan käytössä on oltava tervettä järkeä mukana. On selvää, että yökaudet jatkuva juhliminen on jotain, mitä ei tarvi sietää, mutta taas lasten leikkimisestä saattaa joskus lähteä isokin ääni, joka on sitten normaalia elämää, johon puuttumisen kynnys pitää olla korkealla.

James Bondista tuttu lausahdus ”elä ja anna toisten kuolla” voitaisiin taloyhtiö-BB:ssä muunnella muotoon ”elä ja anna toisten elää” ja käyttää pitkälle ohjenuorana konfliktien välttämiseen. Saa nähdä miten tv-formaatissa käy, sovelletaanko tuota taloyhtiöille sopivaa ohjetta siellä.

×

 

Hei,

Ota meihin yhteyttä WhatsAppilla alla olevasta linkistä

×