Asumistaitoja uusavuttomille

Asumistaitojen puuttuminen puhuttaa aika-ajoin mediassa. Yleensä asia nousee eteen koulujen alkujen aikoihin, kun paljon nuoria muuttaa ensimmäistä kertaa elämässään omilleen asumaan, mutta asumistaitojen puutetta esintyy nykyisin laajemminkin eikä se ole vain ensimmäisessä kodissa asuvien haaste.

Jos noita asumistaitojen puutteita laittaisi huumorimielellä suorasanaisesti vastaus, kysymys ja selitys miksi, niin ainakin seuraavat tulisivat vastaan:

Kyllä, sinun on maksettava vastiketta vaikka olet omistaja, koska asumisen kulut on maksettava asumismuodosta riippumatta. Taloyhtiössä ne maksetaan yhteisesti maksamalla taloyhtiölle vastiketta, joka maksaa sitten kulut toimittajille.

Kyllä, sinulla on oltava kotivakuutus. Taloyhtiöllä on omaa omaisuuttaan suojaava vakuutus, mutta se ei kata asukkaiden irtaimistoa tai heidän kotona sattuneita vahinkoja ja voipa olla, että ellei sinulla ole kotivakuutusta, joka korvaa naapurillesi aiheuttaman vahingon voit saada todella ison laskun.

Kyllä, sinun on tehtävä sähkösopimus sähköyhtiön kanssa tai elät ilman sähköä. Taloyhtiöllä on omaa sähkönkäyttöä varten sähkösopimus, mutta jokainen asukas tekee huoneistokohtaisesti omansa.

Kyllä, sinulla on vastuu asunnon kunnossapidosta, eli tutustu asunnon laitteisiin ja opettele käyttämään niitä. Tietämättömyydellä ja laitteiden huollon laiminlyönnillä, kuten palovaroittimen patterien vaihtamatta jättämisellä, voi olla sinulle tai omaisuudellesi iso vahingonvaara.

Kyllä, vesilaskusi voi olla noinkin iso. Normaalisti ihmiset käyttävät noin 150 litraa vettä vuorokaudessa, mutta jos oikein yrittää sitä saa kyllä kulumaan enemmän kuin tuplat jos haluaa. Jatkokysymykseesi vastaus on hyvin todennäköisesti Ei, vesimittarisi voi toki rikkoutua, mutta on todella harvinaista, että se pyörisi nopeampaa tai enemmän kuin käytetty vesimäärä, vaikka siinä olisi jotain vikaa.

Kyllä, hiljaisuus alkaa järjestyssäännöissä sanottuna aikana ja sinä aikana metelöintiä ja äänekästä elämää tulee välttää. Järjestyssääntöjä tulee muutenkin noudattaa. Jos aiot pitää juhlat tai tiedät, että asunnostasi voi kuulua meteliä hiljaisuuden jälkeen, olethan niin huomaavainen, että ilmoitat siitä naapureille, jotta he voivat varautua asiaan.

Kun yllä olevat ovat täysin hallussa voit siirtyä asumistaitajien huippuryhmään huomaamalla vielä seuraavat:

Taloyhtiössä asuminen on joukkuepeliä, eli tutustu naapureihin ja vietä heidän kanssa vaikka aikaa, voit saada uusia tuttuja ja ystäviä ja elämisestä tulee huomattavasti mukavampaa. Vaikeitakin asumiseen liittyviä asioita on helpompi ratkaista tuttujen kesken.

Omistajana tutustu taloyhtiön toimintaan ja osallistu kokouksiin. Saat päättää omaan kotiisi liittyvistä asioista ja Kyllä siitä hallituspaikasta voi kieltäytyä, vaikka siellä pääset vaikuttamaan vielä enemmän. Säästät osallistumalla monet turhat jupinat siitä, että ”ne on taas tehneet huonon päätöksen”.

 

×

 

Hei,

Ota meihin yhteyttä WhatsAppilla alla olevasta linkistä

×