Airbnb tapa majoittua ja majoittaa

Airbnb on kansainvälinen internetin kautta toimiva palvelu, jonka kautta kuka tahansa voi vuokrata asuntonsa esimerkiksi matkailijoille käytettäväksi lyhytaikaiseen majoitukseen. Palveluna tällainen majoitustoiminta on loistava ja siitä kertoo massiivinen 150 miljoonan käyttäjän joukko ja mahdollisuus majoittua yli 80.000 paikassa ympäri maailman. Näin suomalaisen lomasesongin huippukaudella Airbnb voi tarjota sinulle mahdollisuuden toteuttaa se unelmien kaupunkiloma ja majoittua hotellin sijaan toisen tyyppisellä tavalla esimerkiksi jonkin keski-euroopan metropolin sydämeen ja toisaalta onhan ne matkarahat mahdollista hankkia laittamalla oma asunto Airbnb:n palveluun.

Taloyhtiöissä Suomessa Airbnb herättää ihmetystä ja hieman jopa pelkoa. Mahdolliset häiriöt, kuten meluaminen tai taloyhtiön yhteisissä tiloissa vaeltelevat ”väliaikaisasukkaat” huolestuttavat. Varmasti palvelulla on lieveilmiöitä, koska monet suuret kaupungit ovat rajoittaneet Airbnb:n kautta tehtävää vuokrausta torjuakseen siitä aiheutuvia haittoja.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan Airbnb -kautta tehtävää vuokrausta on lähes mahdotonta rajoittaa taloyhtiössä, koska vuokrauksen kieltäminen vaatisi yhtiöjärjestysmuutoksen ja kaikkien osakkaiden hyväksynnän muutokselle. Toki taloyhtiöstä ei voida hotellia tehdä, mutta osakkaalla on oikeus vuokrata asuntonsa Airbnb:n kautta jos hän niin haluaa. Isännöitsijä, hallitus tai mukaan taho ei tähän voi puuttua, eikä siihen varmasti edes tarvi puuttua jos kaikki menee hyvin.

Kieltojen ja rajoitusten sijaan taloyhtiöissä pitäisi miettiä pelisääntöjä millä tavalla taloyhtiö, Airbnb:n kautta vuokraaja ja majoittuja voisivat kaikki saada onnistuneen kokemuksen toiminnasta. Kaikkien kannalta onnistunutta kokemusta ei saada aikaan, muuten kuin avoimella vuoropuhelulla. Jos yhteiset pelisäännöt sovitaan ennalta, asumisrauha säilyy, vuokraaja saa asunnolleen tuottoa ja majoittuja hyvän kokemuksen.

Isännöitsijänä olisin erittäin mielellään mukana tuomassa kaiken ammattitaitoni mukaan, kun pelisääntöjä sovitaan taloyhtiössä ja näin olisin tekemässä myös yhtä niistä tehtävistä, miksi minut on valittu isännöitsijäksi, eli takaamassa asumisviihtyvyyden laatutasoa.

 

×

 

Hei,

Ota meihin yhteyttä WhatsAppilla alla olevasta linkistä

×