OSAKKEENOMISTAJILLE JA ASUKKAILLE

Asumisen ohjeita, tietoa taloyhtiössä toimimisesta ja vastauksia isännöitsijälle yleisimmin esitettyihin kysymyksiin.

Taloyhtiösi tietoihin pääset kirjautumalla Oiva -taloyhtiösivustolle oikean ylälaidan painikkeesta.

Haluamme tarjota osakkeenomistajille ja asukkaille helpon tavan asioida isännöintitoimistossa ajasta ja paikasta riippumatta. Kaikille isännöimillämme kohteille on Oiva-taloyhtiösivusto, joka mahdollistaa asioinnin isännöintitoimistoon verkossa.

Oiva-taloyhtiösivustolta löytyy:

✓ Taloyhtiösi tiedotteet ja asiakirja-arkisto

✓ Tärkeimmät yhteystiedot ja tietoa taloyhtiöstäsi ja sen käytännöistä

✓ Mahdollisuus tehdä ilmoituksia ja tilata asiakirjoja

✓ Vesimittarilukemailmoitus

✓ Mahdollisuus tehdä vikailmoitus

✓ Paljon hyödyllistä tietoa taloyhtiöstäsi

Pääset kirjautumaan Oiva -taloyhtiösivustolle oikean ylälaidan painikkeesta.

Kirjaudu Oivaan

Muuttaessa

Muuttaessasi sinun tulee huolehtia, että posti, maistraatti väestörekisterikeskus ja isännöitsijä saavat tiedon muutostasi.

Huolehdithan muuttaessasi, että teet sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen.

 

Muuttoilmoitus tulee tehdä, kun muuttat pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Muuttoilmoituksen voit tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Sen tulee kuitenkin olla maistraatissa viimeistään viikon kuluttua muutosta.

Muuttoilmoituksen voi tehdä helpoimmin

✓sähköisessä asiointipalvelussa (24 h/vrk) tästä

Muuttoilmoituksen voi tehdä myös postista tai maistaatista noudettavalla lomakkeella.

Muuttoilmoitus tulee tehdä isännöitsijälle, kun muutat asunto-osakeyhtiöön. Isännöitsijä huolehtii ilmoituksesi perusteella tietosi taloyhtiön asukasluetteloon, ilmoittaa muutostasi huoltoyhtiölle, jotta nimesi tulee porrastauluun ja oveen.

Isännöitsijälle on ilmoitetttava huoneistoon muuttavien henkilöiden lukumäärä.

Isännöitsijä saa osakerekisteröinnin yhteydessä tiedot muutostasi, joten erillistä ilmoitusta ei tarvita.

Muuttoilmoituksen isännöitsijälle voit tehdä

✓ sähköpostilla info@isannointiliiga.fi

✓ puhelimella 050 325 6377 tai

✓ Oiva-taloyhtiösivuston kautta

Osakeluettelomerkintä

Uutena omistajana sinut merkitään asunto- tai kiinteistöyhtiön osakeluetteloon, kun esität tarvittavat asiakirjat isännöitsijälle ja omistajuutesi voidaan näiden perusteella varmentaa.

Tarvittavat asiakirjat osakeluettelomerkinnän tekemiseen ja toimintaohjeita löydät alla olevista valikoista.

Huomaathan, että osakeluettelomerkintää tehtäessa kaikki asiakirjat on esitettävä isännöitsijälle kokonaisuudessaan, esimerkiksi perukirjasta ei voi peittää osia, kun se esitetään asiakirjana omistajuuden selvittämiseksi.

Asiakirjat osakeluettelomerkintää varten:

✓ Osakekirja tai sen oikeaksi todistettu kopio, jos alkuperäinen on vaikkapa lainan vakuutena pankissa.

✓ Todistus varainsiirtoveron maksamisesta (1.11.2019 jälkeen tehdyissä kaupoissa),

– josta ostaja saa kiinteistövälittäjän sähköisen kuittauksen tai,

– jonka ostaja saa verohallinnolta, mikäli kaupat on tehty ilman kiinteistövälittäjää.

✓ Varainsiirtoverolaskelma, jossa on joko verottajan leima tai kiinteistövälittäjän (LKV) allekirjoitus (ennen 1.11.2019 tehdyt kaupat).

✓Ensiasunnon ostajan on myös esitettävä varainsiirtoverolaskelma tai verohallinnon todistus varainsiirtoverosta.

✓ Kauppakirja, josta isännöitsijä voi tarkistaa, että varainsiirtovero on maksettu oikeasta kauppasummasta.

Jos myytävä asunto on ollut aviopuolisoiden yhteinen koti, sen myymiseen tarvitaan avioliittolain mukaan toisen aviopuolison lupa, vaikka osakkeet olisivat olleet kokonaan toisen puolison omistuksessa.

Osakeluettelomerkintää varten on esitettävä saantoasiakirjat, joilla omistajuus voidaan varmentaa. Näitä voivat esimerkiksi olla:

✓ Osakekirja

✓ Perukirja

✓ Osituskirja

✓ Perinnönjakokirja

✓ Testamentti

Saantoasiakirjat on esitettävä kokonaisuudessaan.

Varainsiirtoverolaskelma on esitettävä sellaisissa perhe- ja perintöoikeudellisissa saannoissa, kuten ositus tai perinnönjako, jos osakkeiden hankkimiseen on käytetty pesän ulkopuolisia varoja. Varainsiirtoveron maksamisesta on annettava todistus.

Isännöitsijä ei tarkasta perhe- ja perintöoikeudellisten saantojen osalta onko lahja- tai perintövero suoritettu, koska tällä ei ole vaikutusta osakeluettelomerkinnän tekemiseen.

Isännöitsijäntodistuksen tilaaminen

Isännöitsijäntodistus on isännöitsijän antama tarkastusasiakirja huoneistosta tai tilasta. Tarvitset isännöitisjäntodistusta mm. asuntokaupan yhteydessä.

Isännöitsijäntodistuksen voivat saada osakeluetteloon merkitty omistaja, kiinteistönvälittäjä jolla on voimassaoleva kiinteistönvälityssopimus tai panttikirjan haltija, kuten pankki.

Voit tilata isännöitsijäntodistuksen:

✓ Lähettämällä tilauksen sähköpostilla info@isannointiliiga.fi

✓ Puhelimitse 050 325 6377

✓ Oiva-taloyhtiösivuston kautta

Pyrimme toimittamaan isännöitsijäntodistuksen mahdollisimman pian. Toimitusajaksi lupaamme kuitenkin aina, että saat todistuksen kolmen työpäivän kuluessa tilauksen vastaanottamisesta. Pikatoimituksena saat isännöitsijäntodistuksen saman työpäivän aikana, mutta perimme pikatoimituslisän.

Muita asiakirjoja voit tilata isännöitsijältä isännöitsijäntodistuksen ohjeiden mukaan. Muita asiakirjoja ovat:

✓ Lainaosuuslaskelma

✓ Osakeluettelo

✓  Energian eritysvähennystodistus

 

Osakehuoneiston muutostyöt

Muutostyöt osakehuoneistossasi

Osakkeenomistajana sinulla on oikeus tehdä omalla kustannuksella kunnossapito- ja muutostöitä osakehuoneistossasi. Sinun on huolehdittava siitä, että muutostyö tehdään kiinteistöä ja rakennusta vahingoittamatta. Hyvää rakennustapaa ja viranomaismääräyksiä on aina noudatettava muutostyötä tehtäessä.

Mikäli muutostyöhön vaaditaan viranomaisen lupa, hallitus on hakee luvan isännöitsijän avustamana tai osakkeenomistaja voidaan valtuuttaa hakemaan se. Luvan hakemisesta aiheutuvista kustannuksista vastaa osakkeenomistaja.

Taloyhtiö valvoo muutostöitä

Taloyhtiöllä on oikeus valvoa, että  muutostyö suoritetaan huolellisesti, hyvää rakennustapaa noudattaen ja viranomaismääräysten mukaisesti.  Osakkeenomistajana vastaat taloyhtiö tarpeellisista ja kohtuullisista valvontakuluista muutostyöhösi liittyen.

Ilmoitusvelvollisuus muutostyöstä

Muutostyöstä ilmoitetaan aina etukäteen hallitukselle ja isännöitsijälle kirjallisesti.  Jos muutostyösi vaikuttaa yhtiön rakennukseen, kiinteistöön tai niiden osaan, toisen osakkeenomistajan huoneiston käyttöön tai  huoneiston osaan, voi taloyhtiö asettaa muutostyöllesi ehtoja toteuttamiseen tai jopa kieltää koko muutostyön.

Muutostyöilmoitukset käsitellään aina tarkasti ja ennenkuin suunnitelmasi muutostyöstä on hyväksytty kokonaisuudessaan, et voi aloittaa töitä. Varaa siksi aikaa ilmoitustyösi käsittelylle ennen kuin tartut vasaraan tai tilaat remonttimiehet paikalle.

Mitä muutostöitä saat tehdä ilman ilmoittamatta?

Pieniä muutoksia huoneistoon saa tehdä ilman erillistä ilmoitusmenettelyä. Ole kuitenkin aina varma onko tekemäsi muutostyö sellainen, joka tulee ilmoittaa taloyhtiölle ennen töiden aloittamista. Isännöitsijäsi neuvoo sinua mielellään muutostöihin liittyvissä asioissa.

Ilman erillistä ilmoitusta voit huoletta:

✓ Kiinnittää tauluja

✓ Maalata tai tapetoida,

✓ Poistaa tai vaihtaa väliovia

✓ Vaihtaa kiinteiden kaapistojen ovia esim. keittiössä

✓ Vaihtaa jääkaapin, pakastimen tai viileäkaapin

Miten toimin kun aion tehdä muutostyön?

Tee kirjallinen ilmoitus muutostyöstä hyvissä ajoin isännöitsijälle, joka toimittaa sen hallituksen käsiteltäväksi. Muutostyöilmoituksen voit tehdä Oiva -taloyhtiösivuston kautta, sähköpostilla tai toimittamalla muutostyöilmoituksen isännöitsijälle paperilla.

Mikäli tarvitset ohjeita muutostyöilmoituksen tekemiseen voit kysyä niitä isännöitsijältä info@isannointiliiga.fi

Tee ilmoitus aina huolellisesti, koska mitä kattavampi suunnitelmasi on sitä vähemmän taloyhtiön tarvii puuttua tai ohjata muutostyötäsi. Varaudu myös siihen, että ilmoituksesi käsittely voi kestää taloyhtiössä ja siihen voi liittyä viranomaisen lupamenettely.

Oiva Osakas päätti tehdä muutostyön omassa huoneistossaan. Huolellisena remonttimiehenä hän toimi seuraavasti:

✓ Selvitti mitä remontteja taloyhtiö aikoi tehdä lähitulevaisuudessa, koska tämä voisi vaikuttaa milloin oma muutostyö kannattaa tehdä. No tällä kertaa ei vaikuttanut.

✓ Käytti muutostyön suunnittelemisessa ammattiapua, koska tiesi, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

✓ Hankki ammattivalvojan remontille jo etukäteen, koska tiesi, että ellei hän tee niin taloyhtiö tekee.

✓ Teki muutostyöilmoituksen Oiva-taloyhtiösivuston kautta. Se oli sittenkin helpompaa kuin sähköpostilla tai paperilla, jota hän mietti aluksi.

✓ Muutostyöhön tarvittiin rakennuslupa, joka haettiin taloyhtiön toimesta. Tähän oltiin varauduttu ajallisesti, kun muutostyötä suunniteltiin.

✓ Kirjalliset sopimukset ammattiavun kanssa olivat itsestään selvyys, vaikka niihin ei tarvinut ikinä palata, koska kaikki meni kuten oli sovittu.

✓ Aloitti työt kun sai taloyhtiöltä luvan. Työt päästiin aloittamaan oitis, koska hyvin tehty suunnitelma takasi sen, että taloyhtiö hyväksyi muutoksen ilman sen kummempia kommentteja.

✓ Töiden alkaessa ilmoitettiin naapureille, että muutostyöstä saattaa kuulua melua. Naapurit olivat kiitollisia tiedosta, vaikka melua aiheuttavia töitä tehtiin vain päiväsaikaan. Tavaraa tuotaessa työmaalla pidettiin myös huolta, että pelastustietä ei missään kohtaa tukittu.

✓ Huolehti jätteiden oikeasta lajittelusta ja toimittamisesta jäteasemalle, koska purku ja rakennusjäte ei kuulu taloyhtiön roskikseen.

✓ Remontin valmistuttua ilmoitti isännöitsijälle, joka järjesti muutostyön lopputarkastuksen.

Kunnossapitovastuu

Asunto-osakeyhtiössä kunnossapitovastuu jakautuu yhtiön ja osakkeenomistajan kesken. Yhtiön kunnossapitovastuu kattaa käytännössä kaiken muun mikä ei ole osakkeenomistajalle vastuulla. Osakkeenomistajan kunossapitovastuu kattaa huoneiston sisäosien kunnossapidon.

Yhtiöjärjestys voi määrätä kunnossapitovastuuseen poikkeamia. Jos yhtiöjärjestyksessä on määräyksiä kunnossapitovastuun jaosta, niitä noudatetaan.

Kunnossapitovastuun jako ei mitätöi vahingonkorvausvastuuta, eli se maksaa joka rikkoo.

Alla on esitetty vastuunjakotaulukko, jota noudatetaan normaalista asumisesta, kulumisesta ja vanhenemisesta johtuviin vikaantumisiin. Taulukosta riippumatta noudatetaan yleistä periaatetta, että osakkeenomistaja vastaa hankkimistaan asennuksista, ellei kyseessä ole sellaiset yhtiön kunnossapitovastuulla olevat asennukset, jotka eivät oleellisesti poikkea yhtiön käyttämistä. Taulukossa ei ole esitetty sellaisia osia, jotka itsestään selvästi kuuluvat yhtiön vastuulle. Näitä ovat esimerkiksi vesikatot tai ulkoseinät.

KOHDE/TEHTÄVÄ – KUSTANNUSVASTUU

✓ Huoneiston ulko-ovi ja parvekkeen uloin ovi – Yhtiö

✓ Huoneiston sisäovet ja ulko-oven ”tuplaovi” – Osakas

✓ Postiluukku – Yhtiö

✓ Käyttölukko (huoneiston ovi ja parvekeovi) – Yhtiö

✓ Lukon sarjoitus – Osakas

✓ Turvalukko (osakkaan tai asukkaan asentama) – Osakas

✓ Varmuusketju, ovisilmä ja saranatapit – Osakas

✓ Saranoiden voitelu ja tiivistäminen – Osakas

✓ Ovensuljin (huoneiston sisäpuolella) – Osakas

✓ Ovenpysäytin ja aukipitolenkki (huoneiston ulkopuolella) – Yhtiö

✓ Nimikilpi – Yhtiö

✓ Lisäavainten hankinta – Osakas

KOHDE/TEHTÄVÄ – KUSTANNUSVASTUU

✓ Ulkopuite ja karmin ulkopuoliset osat – Yhtiö

✓ Sisä- ja välipuite – Osakas

✓ Tiivistäminen – Osakas

✓ Ulkopuitteiden käynti ja heloitus – Yhtiö

✓ Sisäpuitteiden käynti ja heloitus – Osakas

✓ Ulkolasi – Yhtiö

✓ Sisä- ja välilasit- Osakas

KOHDE/TEHTÄVÄ – KUSTANNUSVASTUU

✓ Seinien, sisäkattojen ja lattioiden pintarakenteet – Osakas

✓ Alakatot, sisärappaukset ja tasoitepinnat – Osakas

✓ Kiinteät kalusteet (esim. kaapistot ja hyllystöt) – Osakas

 

KOHDE/TEHTÄVÄ – KUSTANNUSVASTUU

✓ Seinä-, katto- ja lattipinnoitteet – Osakas

✓ Vedeneristeet – Yhtiö

✓ Kiinteät kalusteet (esim. lauteet) – Osakas

KOHDE/TEHTÄVÄ – KUSTANNUSVASTUU

✓ Parvekekaiteen sisäpuoliset pintarakenteet – Osakas

✓ Parvekekaiteen ulkopuoli – Yhtiö

✓ Parvekelattian pinnoite – Osakas

✓ Parvekelattian vedeneriste – Yhtiö

✓ Julkisivun osat (taka- ja sivuseinät) – Yhtiö

✓ Vedenpoistoreittien puhtaanapito – Osakas

✓ Parvekelasituksen hankinta ja kunnossapito – Osakas

KOHDE/TEHTÄVÄ – KUSTANNUSVASTUU

✓ Patterien ilmaaminen ja säätäminen käsipyörällä – Osakas

✓ Patteriventtiilit ja ”juuriventtiilit” – Yhtiö

KOHDE/TEHTÄVÄ – KUSTANNUSVASTUU

✓ Poistoilmaventtiilien puhdistus – Osakas

✓ Korvausilmaventtiilien puhdistus sisäpuolelta – Osakas

✓ Poistoilmaventtiilien asennus, korjaus ja säätö – Yhtiö

✓ Ilmanvaihtokanavien puhdistus – Yhtiö

✓ Korvausilmaventtiilien asennus ja korjaus – Yhtiö

✓ Suodattimet (sisäpuolelta vaihdettavissa olevat) – Osakas

KOHDE/TEHTÄVÄ – KUSTANNUSVASTUU

✓ Korvausilmaventtiilit – Yhtiö

✓ Suodattimet, huoneiston sisäpuolella olevat osat – Yhtiö

✓ Suodattimet, huoneiston ulkopuolella olevat osat – Yhtiö

✓ Kanavien puhdistus  – Yhtiö

✓ Liesikupu – Yhtiö

✓ Liesikuvun rasvansuodattimien uusiminen ja puhdistus – Osakas

KOHDE/TEHTÄVÄ – KUSTANNUSVASTUU

✓ Sekoittimet – Yhtiö

✓ Suihkuletku ja käsisuihku – Osakas

✓ WC-istuin huuhtelulaitteineen – Yhtiö

✓ Pesuallas  – Osakas

✓ Kylpyamme ja porealtaat – Osakas

✓ Pesukonehana (jos ”normaalivaruste”) – Yhtiö

✓ Pesukone- ja astianpesukonehana (lisävaruste) – Osakas

✓ Pesualtaan hajulukon tukoksesata ilmoittaminen – Osakas

✓ Pesualtaan hajulukon puhdistus tukostilanteessa – Yhtiö

✓ Vesilukkojen ja lattiakaivojen puhdistus – Osakas

✓ Viemäritukosten avaus – Yhtiö

KOHDE/TEHTÄVÄ – KUSTANNUSVASTUU

✓ Lamput, sulakkeet ja sytyttimet huoneistossa – Osakas

✓ Valaisimet ja valaisinkuvut huoneistossa – Osakas

✓ Pistorasiat ja kytkimet – Yhtiö

✓ Huoneiston ryhmäkeskus (sulaketaulu) – Yhtiö

✓ Huoneiston sisäsähköjohdot ja tiedonsiirtojohdot – Yhtiö

✓ Sähkölämmityslaitteet – Yhtiö

✓ Lämminvesivaraaja – Yhtiö

✓ Saunan kiuas ohjauskeskuksineen – Osakas

✓ Autonlämmityspistorasia – Yhtiö

✓ Kodinkoneet – Osakas

✓ Turva-, huolto- ja ilmoitinjärjestelmät – Yhtiö

✓ Palovaroitin – Osakas

KOHDE/TEHTÄVÄ – KUSTANNUSVASTUU

✓ Yhteisantennilaitteet ja antennirasia – Yhtiö

✓ Puhelinverkko – Yhtiö

✓ Puhelin- ja antennilaitejohtojen lisäys – Osakas

✓ Langaton verkko – Osakas

KOHDE/TEHTÄVÄ – KUSTANNUSVASTUU

✓ Takka ja uuni – Osakas

✓ Verhotanko – Osakas

✓ Kaapistot ja hyllystöt – Osakas

✓ Saunan lauteet – Osakas

✓ Asunnon irtaimiston vakuuttaminen – Osakas

KOHDE/TEHTÄVÄ – KUSTANNUSVASTUU

✓ Puut – Yhtiö

✓ Aita – Yhtiö

Vikailmoitus

Kiireellinen vikailmoitus

Kiireellisissä tilanteissa vikailmoitus tulee tehdä puhelimitse taloyhtiön huoltoyhtiölle ja sellaisissa taloyhtiössä, joissa ei ole huoltoyhtiötä isännöitsijälle.

Löydät huoltoyhtiön yhteystiedot ja päivystysnumeron Oiva-taloyhtiösivustolta ja taloyhtiön ilmoitustaululta.

Kiireetön vikailmoitus

Kiirrettömät vikailmoitukset voit jättää Oiva-taloyhtiösivuston vikailmoitusosiossa tai sähköpostilla huoltoyhtiölle/isännöitsijälle.

Vesimittarilukemien ilmoittaminen ja vesilaskutus

Vesimittarilukeman laskutusta varten voit ilmoittaa Oiva-taloyhtiösivulla, sähköpostilla osoitteeseen info@isannointiliiga.fi tai toimittamalla vesimittarilukeman isännöitsijän toimistoon paperilla.

Vesimaksutasaus

Teemme taloyhtiön vesilaskutuksen tasauksen kaksi kertaa vuodessa, ellei tiheämmästä tasausjaksosta ole sovittu taloyhtiön hallituksen kanssa. Pyydämme sinua lukemaan vesimittarit erillisellä ilmoituksella, ellemme saa vesimittarilukemaa pyynnöstä huolimatta tasauksesi perustuu arvioon veden käytöstä.

Vesilaskutus muuton yhteydessä

Jos olet muuttamassa pois asunnosta sinun tulee lukea vesimittari ja toimittaa siitä tieto isännöintitoimistoon laskutusta varten.

Asuntoon muuton yhteydessä on hyvä lukea vesimittarit ja ilmoittaa ne isännöintitoimistoon, jotta vesilaskutuksesi sisältää vain sinun kulutuksesi.

Vesimaksuennakko

Vesimaksuennakot laskemme henkilömäärän perusteella ja siksi asunnossa asuvien määrä tulee ilmoittaa muutettaessa. Vesimaksuennakon määrän laskemme noin 150 litran vuorokausikulutuksen perusteella huoneistossa asuvaa henkilö kohden. Voit halutessasi muuttaa maksettavan vesimaksuennakon määrää ilmoittamalla siitä isännöitsijälle.

Vuokranantaja ja vesimaksut

Jos vuokraat asuntoasi, voidaan vesimaksuennakot ja vesilaskutus tehdä suoraan vuokralaiseltasi. Vuokralaisen tiedot tulee ilmoittaa isännöitsijälle, jotta vesilaskutus on mahdollinen.

Huomaathan, että olet vuokranantajana vastuussa siitä, että vuokralaisesi maksaa vesilaskut, kun kyseessä on vastikemuotoinen maksu.

Asumisen ja omistamisen hyötytieto muualla internetissä

Löydät alta linkkejä, joiden takaa löydät hyötytietoa asumiseen ja omistamiseen.

 

Asuminen

 

Postin muuttoilmoitus

voit ilmoittaa osoitteen muutoksen muuton yhteydessä

Oiva -taloyhtiösivusto

tutustu taloyhtiösi sivustoon ja tietoihin

Sähkövertailu

on palvelu, jossa voit kilpailuttaa ja tehdä asuntoosi sähkösopimuksen

 

Omistaminen

 

Kiinteistöliitto

on kiinteistönomistajien edunvalvoja, asiantuntija ja alan vaikuttaja.

Varainsiirtovero

tietoa varainsiirtoverosta ja sen maksamisesta omistajanvaihdos tilanteissa.

 

Isännöinti

 

Isännöintiliitto

on isännöintialan edunvalvoja ja kehittäjä. Isännöintiliiga Oy on Isännöintiliiton jäsenyritys.

Hae isännöintiä -palvelu

on isännöinnin vaihtamista suunnitteleville taloyhtiölle palvelu, jolla isännöinnin kilpailuttaminen voidaan tehdä helposti.

 

Vuokranantaja

 

Suomen vuokranantajat

toimii vuokranantajien etujärjestönä ja tuottaa hyödyllistä tietoa vuokranantajille.